În cinci ani de zile, fiecare capitală europeană importantă va avea un institut de cercetare dedicat Chinei. Nu e o chestiune de „modă”, nici o intruziune „prietenoasă” a Chinei în spațiul concurent, euro-atlantic, ci o necesitate obiectivă. Dacă China este – și este! – o „provocare structurală” pentru Vest, și nu doar o „problemă”, precum Federația Rusă, este limpede că imperativul major al oricărui stat serios este cunoașterea acelei provocări. URSS nu a fost pentru Occident, mai ales în ultimele decenii de viață, o provocare nici măcar comparabilă cu China de astăzi. Și totuși, institutele de sovietologie, publicațiile, conferințele etc. s-au dezvoltat vertiginos. Așa se va întâmpla și azi cu atitudinea față de China. Indiferent cum definești acest colos, cum te raportezi la el, important este să încerci să îl cunoști în datele lui reale. China va deveni, dacă nu a devenit deja, cel mai important subiect de politică externă pentru Occident, inclusiv academic.

Sub acest imperativ, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) pune bazele unui asemenea demers. Punctul de plecare este un proiect de cercetare intitulat „China la zi”, respectiv o analiza sistematică a situației din China plecând de la revista presei chineze pe care cercetătorii și bursierii institutului o vor realiza direct de la sursă și o vor comenta săptămânal. Proiectul este realizat împreună cu Fundația Universitară a Mării Negre „Mircea Malița” (FUMN), aflată sub egida Academiei Române, care oferă bursele de cercetare „Mircea Malița”, în memoria ilustrului academician și diplomat, inclusiv tinerilor specialiști sau în curs de specializare pe China.

Proiectul va demara, sistematic, începând cu luna septembrie, iar detaliile vor fi disponibile pe site-urile celor două instituții academice care girează acest proiect unic în România.

(ISPRI și FUMN)

China – uriașul necunoscut care s-a trezit

China, o putere în ascensiune, reprezintă o enigmă pentru noi toți. Nu încetează niciodată să ne uimească, chiar să ne șocheze, stârnindu-ne permanent atenția și curiozitatea.

Lăsând la o parte atitudinea noastră politică sau personală față de China, sau tot ceea ce citim în mass-media occidentală și imaginea pe care dorește uneori să ne-o creeze despre această țară, ar trebui să reflectăm asupra unui lucru, și anume: câți dintre noi își propun și reușesc cu adevărat să înțeleagă China de astăzi?

Răspunsul poate fi unul surprinzător. Vom realiza că puțini sunt cei care înțeleg modul de gândire, viziunea poporului chinez asupra vieții, sistemul politic al acestei țări, selecția elitelor, viziunile strategice, valorile promovate și că din orice perspectivă am privi-o, China este și va rămâne diferită de toate celelalte națiuni. Că ne place sau că nu ne place.

Câteva întrebări introductive.

  1. Câte ziare există în China și în câte limbi sunt publicate știrile?
  2. Care sunt ziarele oficiale, dar și cele mai cunoscute atât în China, cât și în străinătate?
  3. Prin ce se deosebește presa scrisă chineză de cea occidentală?
  4. Cine sunt formatorii de opinie publică din mass-media chineză?
  5. Cum se informează chinezii?
  6. Ce domenii stârnesc interesul publicului chinez?

mai mult la /larics.ro/


Descoperă mai multe la Beijing | China ⓜ mapamond domains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns