În provincia Xinjiang, din Vestul Chinei, există o minoritate etnică musulmană, turcică. Această grupare etnică este cunoscută sub numele de Uyghuri. Adesea, Guvernul Republicii Populare Chineze (RPC) a acuzat/ acuză minoritate musulmană de fanatism religios, dar şi de atentatele teroriste de pe teritoriul RPC.

Analiză realizată de Gagu Laurenţiu*
Mai mult, nivelul de dezvoltare al acestei regiuni nu este foarte ridicat, iar din acest motiv minoritatea musulmană cere Chinei sa îi acorde dreptul la independenţă teritorială. De ce este importantă această zonă pentru China?
În Xinjiang există aproximativ 40% din cantităţile de resurse naturale-gaz şi petrol-ale Chinei. Pe de altă parte, putem afirma că de Xinjiang se leagă succesul sau eşecul Iniţiativei Economice „Belt and Road“, lansată în anul 2013, deoarece această regiune este hub-ul comercial a trei din cele şase coridoare economice iniţiate odată cu „Belt and Road“.
Deoarece această minoritate etnică a devenit tot mai vocală cu privire la revendicarea dreptului la independenţă, iar cotidianele importante ale lumii relatează frecvent abuzurile ale forţelor de poliţie chineze, atunci Guvernul din China a decis că epurarea culturală, prin introducerea Uyghurilor în tabere concentraţionale, ar putea fi un instrument util pentru asanarea revendicărilor acestora.

Citeste mai mult: adev.ro/ppzj3f

Lasă un răspuns