Procesele globale impotriva Chinei pentru „incalcarea flagranta” a reglementarilor internationale in materie de sanatate in criza Coronavirus ar putea ajunge la cel putin 3.200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din tarile G7, potrivit unui raport recent publicat, citat de RFI.

Aceste incalcari au permis ca focarul sa se raspandeasca rapid in afara orasului Wuhan, locul de origine al virusului, sustine raportul Fundatiei Henry Jackson.

Principalele reprosuri facute de raport la adresa conducerii Chinei sunt:

  • Nu a reusit sa dezvaluie date care ar fi aratat dovezi ale transmiterii de la om la om pe o perioada de pana la trei saptamani de la descoperire, incalcand articolele sase si sapte din IHR.
  • A furnizat OMS informatii eronate despre numarul de infectii intre 2 si 11 ianuarie 2020, cu incalcarea articolelor sase si sapte din IHR.
  • Nu a reusit sa interzica vectori de infectie virala zoonotica letala (de origine animala), promovand in schimb activ proliferarea masiva de specii gazda periculoase pentru consum uman, incalcand articolul 12 din Pactul international pentru drepturile economice, sociale si culturale.
  • A permis la 5 milioane de oameni (aproximativ echivalent cu dimensiunea zonei metropolitane din San Francisco, California sau a Greater Boston, Massachussets din SUA, si de aproximativ cinci ori mai mare decat dimensiunea unui oras decat dimensiunea Birmingham, Marea Britanie) sa plece din Wuhan inainte de a impune blocarea la 23 ianuarie 2020, in ciuda cunostintelor de transmitere de la om la om.

Procesele verbale ale grupului consultativ stiintific din Marea Britanie cu privire la amenintarile virale noi si emergente inregistreaza modul in care lipsa de informatii a intarziat raspunsul la virus, inclusiv lipsa controlului de calatorie, potrivit acestui raport.

Un studiu al Universitatii din Southampton a constatat ca daca ar fi fost introduse masuri stricte de carantina cu trei saptamani mai devreme, raspandirea bolii ar fi fost redusa cu aproximativ 95%.

mai mult la  /www.aktual24.ro/


Descoperă mai multe la Beijing | China ⓜ mapamond domains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns