Suedia va deveni prima țară europeană care închide toate institutele și sălile de clasă Confucius, program finanțat de guvernul comunist chinez în efortul de a promova limba chineză și de a intensifica schimburile culturale între țări, a scris luna trecută The Times.

Totul se întâmplă în contextul în care prietenia bilaterală dintre China și Suedia s-a “deteriorat, devenind una de ostilitate și suspiciune reciprocă”. Observația e întărită de șeful Programului Asia din Institutul Suedez pentru Afaceri Internaționale, Bjorn Jerden, care a spus că închiderea Institutelor Confucius reprezintă ”dovada schimbării atitudinii Suediei față de China”.

Arestarea și condamnarea scriitorului suedez de origine chineză Gui Minhai

Închiderea programelor de educație culturală chineză au legătură cu conflictele cauzate de detenția scriitorului și editorului suedez de origine chineză Gui Minhai pentru vânzarea de cărți critice la adresa secretarului general chinez Xi Jinping. Arestarea lui Gui și condamnarea lui la 10 ani de închisoare au afectat grav încrederea dintre cele două țări, explică University World News. Minhai a dispărut în 2015 în timp ce se afla în vacanţă în Thailanda.

La începutul anului 2016, el a apărut la televiziunea de stat chineză şi a recunoscut că a părăsit China fără să fi executat o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru rolul său într-un accident de maşină soldat cu morţi.

Citeşte întreaga ştire: Cum a ajuns Suedia prima țară din Europa care închide toate Institutele Confucius, finanțate de guvernul comunist chinez


Descoperă mai multe la Beijing | China ⓜ mapamond domains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns