Pe 30 decembrie 2019, doctorița Ai Fen, responsabila secției de terapie intensivă a spitalului central din Wuhan, a dat alarma despre descoperirea unui caz de SARS-coronavirus la un pacient care avea simptome clare. Autoritățile comuniste chineze au preferat să nu creadă și au pedepsit-o pentru că „a difuzat știri care au destabilizat liniștea publică”.

În data de 30 decembrie a anului trecut, doctorița Ai Fen era în tură la spital, când s-a prezentat un pacient care avea simptome ciudate, dar care nu răspundea la terapiile tradiționale la care a fost supus, scrie Fanpage.it.

Ai Fen i-a luat sânge pentru analize, iar răspunsul primit de la laborator a fost necruțător: SARS-coronavirus! Când a citit rezultatul, uimită, a încercuit cu pixul cuvântul SARS și a trimis o fotografie unui coleg de universitate, medic la un alt spital din Wuhan. Fotografia s-a răspândit printre toți colegii ei în acea seară, dar în timpul nopții doctorița a primit un mesaj din partea spitalului: știrea despre acest caz nu trebuia să fie relatată nimănui, pentru a nu crea panică.

Două zile mai târziu, responsabilul cu disciplina al spitalului i-a trimis o scrisoare prin care era pedepsită disciplinar pentru că „a distribuit știri care au tulburat liniștea publică”. Și colegii ei au fost intimidați și amenințați, pentru a nu vorbi despre acest caz. Ai Fen a putut face un singur lucru: le-a spus colegilor să poarte măști chirurgicale și echipament de protecție pe sub halat, deși superiorii lor le-au interzis acest lucru.

mai mult la   /ziaristii.com/


Descoperă mai multe la Beijing | China ⓜ mapamond domains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns