Dragi cititori,

Așa începe ultimul articol publicat de cel mai mare ziar independent din Hong Kong, care s-a închis astăzi în urma presiunilor chineze.

Sute de polițiști au invadat redacția săptămâna trecută, au arestat jurnaliști, le-au luat calculatoarele și au blocat conturile publicației, ca să mai nu poată plăti salarii.
Au arestat mai ales din cei de la secțiunea „opinii”, care ar avea teoretic cea mai largă libertate de exprimare.

Populația din Hong Kong protestase împotriva legii „securității naționale”, în baza căreia se fac arestările, dar autoritățile chineze au susținut că e necesară împotriva teroriștilor.
Apoi au folosit-o împotriva protestatarilor, a politicienilor pro-democrație care au câștigat alegerile și a jurnaliștilor care au continuat să scrie despre încălcările drepturilor omului.
Înainte să fie arestat azi-dimineață, editorialistul de 55 ani Yeung Ching-kee a publicat un ultim text, în care aseamănă momentul de acum cu epurările din timpul „Revoluției Culturale” a lui Mao Zedong.

Printre victimele acelor vremuri au fost părinții fondatorului publicației, Jimmy Lai. Ca să scape măcar el, l-au ascuns la 12 ani pe o barcă de pescuit și l-au trimis singur la Hong Kong, unde a fost pus imediat la muncă într-o fabrică de textile.

Jimmy Lai a ajuns să conducă acea fabrică și a făcut miliarde din afaceri, inclusiv cu statul chinez. Dar în 1989 a fost îngrozit de masacrul din piața Tiananmen și a hotărât să-și investească banii în mișcarea pro-democrație, ca să nu se întâmple așa ceva și în Hong Kong.
A înființat ziarul Apple Daily în 1995, cu doi ani înainte ca Marea Britanie să cedeze Chinei controlul asupra Hong Kong.

Înțelegerea era să păstreze libertățile cetățenilor timp de 50 de ani. Au trecut 24.
Autoritățile chineze au încercat în toți acești ani să alinieze Hong Kong cu restul orașelor chineze, dar proteste masive au încetinit tăvălugul dictaturii.

Pandemia a fost fereastra de oportunitate în care Partidul Comunist a anulat alegerile, a interzis protestele, a arestat opoziția și a capturat presa.

Săptămâna trecută, Apple Daily a vândut 500.000 de exemplare din ultima ediție, cu arestarea propriilor jurnaliști pe prima pagină. Apoi s-a închis.

Jimmy Lai e în pușcărie de anul trecut și e posibil să nu mai iasă vreodată.
Instanța a refuzat să elibereze condiționat jurnaliștii, argumentând că sunt „o amenințare pentru siguranța națională”.

Editorialistul arestat azi-dimineață a numit aceste acțiuni „a uda patul înainte de răsărit” – expresie cu mai multe sensuri folosită de nevasta unui filosof chinez care a cedat la bătrânețe în fața partidului.

E un ecou palid al anilor ’90, când se credea că dictatura evoluează natural în democrație.
Dar evenimentele din ultimii ani sugerează că noaptea dictaturii digitale abia a început.

sursa:

Casa Jurnalistului

 

The cover of the final edition of Apple Daily reads: „Hong Kong people painfully bid farewell in the rain: ‘we support ‘Apple Daily’.” https://bit.ly/2SoQifY

The embattled pro-democracy daily is printing a million copies overnight after it was forced to close, unable to pay staff following an assets freeze.

 


Descoperă mai multe la Beijing | China ⓜ mapamond domains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns