Beijingul a dorit să demonstreze, încă o dată, că amenințările cu represalii economice funcționează; reacția Bruxelles-ului i-a confirmat aștepările.

Un raport al Uniunii Europene care documenta maniera în care anumite guverne utilizează criza provocată de pandemie pentru acțiuni de dezinformare și manipulare în statele de pe continent, raport care trebuia să fie făcut public la mijlocul săptămînii trecute, a fost mai întîi amînat și apoi modificat în urma presiunilor exercitate de către China.

Informația este dezvăluită în ediția de vineri a cotidianului The New York Times subiectul fiind preluat ulterior și de alte canale media, între care și Bloomberg.

În varianta inițială, din care Politico a prezentat marțea trecută cîteva extrase semnificative, existau critici în special la adresa Rusiei și Chinei, făcute totuși într-un registru moderat.

„Surse oficiale rusești și canale media controlate de stat au derulat o campanie coordonată de diseminare a unor informații medicale false”.

Sau, cu trimitere la acțiunile Beijingului, „China a continuat să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a deturna vina ce-i revine pentru izbucnirea pandemiei și pentru a-și îmbunătăți imaginea sa internațională utilizînd atît mijloace la vedere cît și subterane”, se scria în prima versiunea a raportului.

mai mult la /newsweek.ro/opinii/cum-se-inclina-bruxelles-ul-in-fata-chinei


Descoperă mai multe la Beijing | China ⓜ mapamond domains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns