[fragment]… Dar poate partea cea mai controversată a infecţiei este acuzaţia că e vorba, în fapt, despre un virus scăpat din laboratorul din Wuhan, acolo unde se făceau experimente militare cu arme biologice de ceva timp. E motivul pentru care am încercat să identificăm de unde provine ştirea şi ce e adevărat din ea. Şi am găsit două componente: într-adevăr există la Wuhan un Laborator de studii pe materiale cu risc de biosiguranţă de grad 4 – cel mai mare, unde se făceau experimente pe SARS şi Ebola. Cel mai probabil, aici se fac şi experimente de natură militară, în ultima vreme, aşa cum se întâmplă şi în celelalte circa 54 de laboratoare similare din lume – aparţinând mai ales marilor actori.

Ştirea privind virusul scăpat de sub control apare cel mai credibil în declaraţia directorului de la televiziunea italiană TGcom24, Paolo Riguori, care şi-o asumă direct. El susţine că virusul a scăpat din laboratorul chinez cu destinaţie militară. Argumentele sale sunt: referirea la o sursă proprie neprecizată – acceaşi care ar fi dat informaţia privind doborârea avionului ucrainean în Iran atunci când se credea că e vorba despre un accident, iar a doua sursă este tot una neprecizată venind din Rusia.

Apoi alt argument ar fi că a mai scăpat anterior dintr-un laborator chinez virusul SARS – perfect e adevărat, în 2004, de unde lansarea programului chinez de laboratoare cu grad de biosecuritate 4. Însă argumentele sunt conjuncturale şi nesigure. Ceea ce se ştie cu certitudine este înfiinţarea acestui laborator în 2015 şi darea în folosinţă în 2017. De altfel, chiar vineri a fost celebrată aniversarea de 5 ani a facilităţii, care este primul laborator de biosiguranţă de nivel înalt al Chinei. E vorba despre un laborator care studiază germeni patogeni de clasa a patra, cu cea mai mare periculozitate, cei mai virulenţi viruşi care se transmit prin aer şi produc infecţii care se transmit direct de la om la om.

Laboratorul P4 din Wuhan este destinat, formal, tocmai luptei împotriva celor mai virulenţi agenţi patogeni. Alături de puţine ţări din lume, China deţine, astfel, abilitatea de a controla şi preveni noi epidemii, prin această facilitate care beneficiază de cele mai înalte standard de biosecuritate. Aici sunt recunoscute deja de către ministrul Sănătăţii Naţionale, Li Bin, studierea virusului Ebola, adus din Africa, pentru a se obţine un antidot sau vaccin, alături, bineînţeles, de SARS.

Citeste mai mult: adev.ro/q4r7sk


Descoperă mai multe la Beijing | China ⓜ mapamond domains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns