Noul coronavirus care face ravagii în China a produs imagini ce sugerează un guvern care ia măsuri de urgenţă: construieşte un spital aproape peste noapte, pune în carantină mari aglomerări urbane, declară un „război popular”. Dar din interiorul Chinei ne parvine un mesaj mai sumbru. Xu Zhangrun, un profesor de la Universitatea Tsinghua pedepsit pentru critica sa necruţătoare la adresa preşedintelui Xi Jinping, a afirmat că ţara sa a ajuns într-o fundătură şi coronavirusul a expus falimentul conducătorilor ei. Dl Xu insistă cu curaj că democraţia este singura cale de scăpare.

În 2019 dl Xu a fost degradat şi i s-a interzis să predea, să scrie şi să publice. Netemător, el a revenit cu un eseu plin de pasiune, tradus de Geremie R. Barmé şi publicat online, care aduce aminte de opera laureatului Nobel pentru pace Liu Xiaobo, luptător pentru libera exprimare şi drepturile omului care a murit într-o închisoare chinezească. Sperăm că dl Xu va evita aceeaşi soartă.

Dl Xu scrie: „Epidemia de coronavirus a expus miezul putred al guvernării chineze”. El evocă ridicarea unei noi generaţii de tehnocraţi competenţi în anii anteriori. Acum, spune el, preşedintele Xi pledează pentru un control mai strict, iar revenirea la ideologia maoistă a dus la un „colaps al eticii şi dedicării profesionale la nivelul întregului sistem”. În prezent, sistemul de guvernare chinez „preţuieşte mediocrul, trândavul şi timidul”, spune el, şi e împotmolit în „non-operabilitate”. Răul făcut de autorităţile locale din Wuhan, care au ascuns primele indicii privind epidemia, „a infectat fiecare provincie şi putregaiul merge direct până sus, la Beijing”.

mai mult la  www.hotnews.ro

Lasă un răspuns