Radu Hanu locuieşte în Dongguan, un oraş situat la circa 1.000 de km de Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus. Românul urmăreşte modul în care situaţia din China este reflectată în presă, dar şi felul în care problema coronavirusului este abordată acasă, în România, şi nu înţelege de ce toată acestă isterie în ţara natală.

„Din afară, lucrurile sunt percepute ciudat, de parcă e sfârşitul lumii. Apar tot felul de ştiri panicarde, lumea îşi imaginează o mare nebunie, că statul comunist împucă oamenii bolnavi… aiurea. Dar lumea nu este isterizată cum am văzut că se vinde în mass-media. Nu e nici speriată, pentru că toţi am înţeles riscurile şi urmăm instrucţiunile. Ne ferim şi avem încredere în autorităţi”, povesteşte Radu Hanu (38 de ani), un zălăuan stabilit în China în urmă cu cinci ani. Bărbatul locuieşte în Dongguan, un oraş cu peste 8 milioane de locuitori situat la circa 1.000 de km de Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus. Potrivit statisticilor oficiale, în Dongguan au fost confirmate până în prezent 99 de cazuri de coronavirus şi un singur deces.

Românul spune că autorităţile au gestionat exemplat situaţia de criză şi au tratat totul cu transparenţă: „Ştim tot. Autorităţile au explicat, în repetate rânduri şi în funcţie de descoperirile făcute, cum se transmite virusul şi cum nu; care măşti sunt bune şi care nu, ce face şi ce nu face masca, au demontat mituri de protecţie, au informat cum să ne păstram igiena. Toţi suntem doxă. Ştim cât supravieţuieşte coronavirusul în afara organismului… totul foarte clar. Guvernul postează zilnic evoluţia cazurilor de coronavirus, numele celui bolnav, unde a fost depistat, ce zone a frecventat. Ştim tot. Iar organizarea este impecabilă. Nu cred că vreun stat putea să se organizeze mai bine şi mai repede. China poate da multe lecţii ţărilor democrate despre situaţii de criză”.
Trei săptămâni de stat în casă

Purtarea măştilor în spaţiile publice este obligatorie. Cu o populaţie de 120 milioane de locuitori, necesarul de măşti pentru provincia Guandgdong, din care face parte şi oraşul Dongguan, este unui imens. În aceste condiţii, spune Radu Hanu, autorităţile au decis să deschidă canale la vamă şi să nu oprească niciun import de materiale de protecţie. Pentru străinii aflaţi în auto-izolare pentru 14 zile, românul spune că oficialii chinezi au pus la dispoziţie o linie directă la guvernul local şi trimit doctori la domiciliu pentru controlul de specialitate. În plus, există un serviciu de cumpărături care face livrări pentre cei aflaţi în izolare, iar pacienţii care trebuie să stea la hotel sunt scutiţi de plata cazării.

mai mult la  adevarul.ro


Descoperă mai multe la Beijing | China ⓜ mapamond domains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns